###

ابزار وبلاگ

### چاپ این صفحه ###

بازی رانندگی سونیک
###
داستان روزانه
داستان کوتاه روزانه
### ### ### ### ### ### ### ### ### ### ### ### ### قیمت زنده طلا و سکه ###
اشتراک گذاري در فيسبوک اشتراک گذاري در گوگل پلاس اشتراک گذاري در توييتر اشتراک گذاري در يوتيوب اشتراک گذاري در ديگ اشتراک گذاري در دلي سوز اشتراک گذاري در فرند فيد
### ** دبیران پیشکسوت والامقام ایرانی تبار*؟ | بهمن ۱۴۰۳
### ###

شتاب گذر عمر؛ چرا با افزایش سن به نظر می‌رسد زندگی سریع‌تر می‌گذرد؟

بسیاری از انسان‌ها پس از آنکه چند دهه از عمرشان می‌گذرد به این نتیجه می‌رسند که هرچه سن‌شان بیشتر می‌شود گذر زمان سریع‌تر می‌شود.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل صندوق بازنشستگی کشوری، به نقل از یورونیوز، نتیجه تحقیق از ۹۱۸ نفر در جریان یک مطالعه در آمریکا نشان داده است که ۷۷ درصد شرکت‌کنندگان با این گزاره که «کریسمس هر سال زودتر از سال قبل فرا می‌رسد» موافق بوده‌اند.

این در حالی است که تنها ۱۴ درصد با این گزاره مخالف بودند.

از سوی دیگر این امر بسیار عادی است که افراد در دوران کودکیِ خود گذر زمان را کُند گزارش کنند.

اما دلیل تفاوتی که در ادراک ما از گذر زمان وجود دارد چه می‌تواند باشد؟ دانشمندان این امر را به چند صورت توضیح می‌دهند.


تئوری نسبیت (یا تأثیر نسبت)

یکی از رایج‌ترین توضیح‌هایی که برای تفاوت در ادراک ما از زمان با گذر عمر ارائه می‌شود نگاه نسبیتی به آن است. به این معنی که برای یک کودک ۱۰ ساله مدت دو سال از زندگی‌اش برابر با یک پنجم کل زندگی و خاطراتی است که در ذهنش ثبت شده است.

این در حالی است که همین مدت دو ساله برای فردی که ۵۰ سال دارد تبدیل به یک بیست و پنجم کل عمر و خاطراتی می‌شود که در ذهنش ثبت شده است. طبیعی است که مدت دو سال وقتی تنها یک‌پنجم زندگی است طولانی‌تر به نظر برسد تا وقتی که یک‌بیست‌وپنجم زندگی را تشکیل می‌دهد.

به عبارت دیگر هر سالی که به عمر انسان اضافه می‌شود نسبت کمتری از کل عمر او را تشکیل خواهد داد.


فرضیه تضاد بین زندگی روتین و امر نوین در زندگی

یکی دیگر از توضیحاتی که از سوی دانشمندان در مورد ادراک انسان از گذر عمر و نسبت آن با زمان ارائه می‌شود، به تضاد بین یک زندگی روتین و روزمره با زندگی پرهیجان یک کودک یا نوجوان برمی‌گردد.

افراد وقتی کودک و جوان هستند همه چیز برایشان تازگی دارد و مغز دائم در حال فراگیری امور تازه و ثبت خاطرات جدید است. ثبت حجم بیشتری از داده و خاطره در مغز می‌تواند باعث شود تا زمان طولانی‌تر به نظر برسد. در مقابل هرچه تجربه‌های جدید و داده‌های تازه برای مغز کمتر باشد زمان کوتاه‌تر به نظر می‌رسد.

زندگی بسیاری از انسان‌ها همزمان با افزایش سن حالت روزمره و روتین پیدا می‌کند. این امر باعث می‌شود خاطرات منحصر به فرد یا خاص کمتری در ذهن ثبت شود.


تغییرات بیولوژیک در ادراک انسان

توضیح برخی از دانشمندان در مورد تفاوت در ادراک انسان از گذر زمان با افزایش سن این است که سطح دوپامین در مغز با افزایش سن کاهش می‌یابد. این در حالی است که دوپامین بر درک انسان از زمان و هیجان لحظه‌ای تاثیر می‌گذارد.

تأثیر کاهش ترشح دوپامین در مغز می‌تواند باعث شود که گذر عمر سریع‌تر به نظر برسد.


تفاوت در سطح توجه و آگاهی

کودکان در مقایسه با بزرگسالان توجه بیشتری به جزئیات روزمره و کوچک نشان می‌‌دهند. به همین دلیل گذر زمان برای آنها آهسته‌تر از بزرگسالان است.

این در حالی است که افراد بزرگسال اغلب چند کار را با یکدیگر انجام می‌دهند و کارهایشان حالت «خودکار» پیدا می‌کند. به این ترتیب خاطرات کمتری در ذهنشان شکل می‌گیرد و در نتیجه گذر عمر برایشان سریع‌تر به نظر می‌رسد.


کاهش سرعت ساعت درونی بدن؟

برخی از مطالعات انجام شده نیز نشان می‌دهد که «ساعت داخلی» بدن در مغز انسان با گذر عمر سرعت کمتری پیدا می‌کند.

این می‌تواند به این معنا باشد که ذهن ما در هر ثانیه تصاویر کمتری را پردازش می‌کند. از آنجایی که ما زمان را براساس میزان پردازش تصاویر در ذهنمان قضاوت می‌کنیم در نتیجه با تصاویر کمتر در بزرگسالی و همراه با گذر عمر احساس می‌کنیم که زمان سریع‌تر می‌گذرد.

در نهایت هم باید در نظر داشت که ادراک انسان از زمان امر ثابتی نیست. عوامل مختلفی از جمله سرعت پردازش تصاویر روزمره در مغز، شکل‌گیری حافظه و خاطرات و میزان توجه به امور بر روی ادراک ما از زمان تاثیر می‌گذارند.

اگر احساس می‌کنید که این روزها عمرتان خیلی سریع می‌گذرد بهترین راه این است که به دنبال تجربه‌های جدید بروید، در زمان حال زندگی کنید (حسرت گذشته و نگرانی آینده را نداشته باشید) و روزمرگی را کنار بگذارید.

سالمندی سالم؛ اهمیت کاهش مصرف نمک در حفظ سلامت استخوان‌ها  ...

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: با افزایش سن به‌ویژه در دوران یائسگی، اگر دردهای استخوانی آغاز شود، این می‌تواند نشانه‌ای از خطر ابتلا به پوکی استخوان باشد. برای پیشگیری و مدیریت این وضعیت، مصرف منظم لبنیات، میوه‌ها و سبزیجات را در برنامه غذایی خود قرار دهید.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل صندوق بازنشستگی کشوری، به نقل از ایسنا، دکتر احمد اسماعیل‌زاده گفت: برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری توصیه می‌شود که لبنیات را از برنامه غذایی خود حذف نکنید. از آنجا که پنیر و دوغ حاوی نمک بالایی هستند و نمک زیاد باعث افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار می‌شود، بهتر است برای تأمین کلسیم مورد نیاز بدن، شیر و ماست در اولویت قرار گیرند.

وی افزود: در میانسالی، استخوان‌ها معمولاً در وضعیت مناسبی قرار دارند اما با افزایش سن، ابتدا مرحله کاهش تراکم استخوان آغاز می‌شود که می‌تواند با دردهای استخوانی همراه باشد و در صورت عدم پیشگیری و مراقبت به پوکی استخوان منجر شود بنابراین حفظ تعادل در رژیم غذایی و توجه به مصرف منظم لبنیات از گام‌های مهم برای داشتن استخوان‌هایی سالم و قوی در دوران سالمندی است.

اسماعیل‌زاده اضافه کرد: در سنین بالاتر به‌ویژه برای خانم‌هایی که وارد دوران یائسگی می‌شوند، نیاز به مصرف مکمل‌های کلسیم افزایش پیدا می‌کند که میزان و چگونگی مصرف آن باید با تجویز پزشک باشد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت همچنین با اشاره به نقش مضر نمک در سلامت استخوان‌ها گفت: نمک یکی از عوامل اصلی در بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن مانند پوکی استخوان، پرفشاری خون و حتی سرطان معده است. سدیم موجود در نمک موجب افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار می‌شود و خطر پوکی استخوان را به‌طور قابل توجهی بالا می‌برد.

وی افزود: برای پیشگیری از این عوارض، لازم است در تمام مراحل زندگی، از کودکی تا سالمندی، مصرف نمک را به حداقل رساند و از این ماده با احتیاط استفاده کرد.

اسماعیل زاده ادامه داد: بدن انسان به‌طور متوسط در طول روز تنها به حدود یک قاشق مرباخوری نمک نیاز دارد اما این به معنای آن نیست که هر روز باید این مقدار نمک را مستقیماً مصرف کنیم. باید به این نکته توجه کنیم که نمک مصرفی ما تنها به نمکی که در نمکدان است و روی غذاها می‌پاشیم، محدود نمی‌شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: بسیاری از مواد غذایی که روزانه مصرف می‌کنیم به‌طور طبیعی حاوی نمک هستند. برای مثال نان و برنج مقدار قابل توجهی نمک دارند و حتی برخی از میوه‌ها و سبزیجات نیز حاوی سدیم هستند بنابراین باید دقت کنیم که مصرف کلی نمک از تمامی منابع، از حد مجاز فراتر نرود تا از بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان و بیماری‌های دیگر جلوگیری کنیم.

وی تاکید کرد: نمک پنهان در مواد غذایی مختلف به صورت ناخواسته وارد بدن ما می‌شود و همان مقدار یک قاشق مرباخوری نمک مورد نیاز بدن در طول روز، شامل مجموع تمام نمک‌های پنهان و آشکاری است که مصرف می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: مصرف بیش از حد نمک می‌تواند دفع ادراری کلسیم را افزایش دهد و به سلامت استخوان‌ها آسیب برساند بنابراین توصیه می‌شود که نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید و تنها هنگام پخت‌وپز از مقدار مناسبی نمک یددار تصفیه‌شده استفاده کنید.

اسماعیل زاده در پایان گفت: مواد غذایی مصرفی ما نیز نباید شور باشند. از مصرف زیاد غذاهای کنسروی، خیارشور و ترشی‌های شور خودداری و نان‌های شور را از برنامه غذایی حذف کنید. همچنین غذاهای رستورانی و فست‌فودها معمولاً حاوی مقادیر بالایی نمک هستند که اگر مصرف آن‌ها را محدود نکنیم، مقدار زیادی نمک وارد بدن می‌شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان به‌ویژه در سنین بالاتر افزایش می‌یابد. انتخاب تغذیه‌ای سالم و کاهش نمک دریافتی، یکی از راه‌های مؤثر در حفظ سلامت استخوان‌هاست.